Principala cauză a îmbătrânirii premature a tenului este expunerea neprotejată la soare. De asemenea, foarte multă lume se ”bucură” de razele solare fără a lua în considerare pericolul foarte real al apariției cancerului de piele. Cu toții dorim să ne bucurăm de un bronz perfect și există enorm de multe scuze pentru evitarea produselor cu factor de protecție solară dar un singur argument incredibil de puternic pentru: fotoprotecția îți ocrotește pielea de riduri și de riscul apariției unor boli foarte periculoase.
Am nevoie de produse cu fotoprotecție? DA!
Așa că de ce este bine să integrăm în ritualul nostru de îngrijire SPF pentru ten și corp?
- Stratul de ozon al planetei devine din ce în ce mai subțire și din cauza asta pielea ta are nevoie de un ”scut” eficient împotriva razelor solare nocive.
- Incidența cancerului de piele a început să crească și este un fapt dovedit științific că produsele de fotoprotecție reduc riscul apariției bolii.
- Produsele cu SPF previn apariția petelor depigmentare și a pistruilor.
- Reduci apariția capilalelor sparte și a roșeții.
- Încetinești procesul de îmbătrânire al pielii și previi apariția ridurilor. Studiile au demonstrat că persoanele sub 55 de ani care au folosit produse cu fotoprotecție aveau cu 24% mai puține șanse de a suferi din cauza semnelor de îmbătrânire a pielii.
- Îmbunătățește sănătatea pielii: proteinele esențiale proprii pielii (colagen, keratină și elastină) sunt protejate de produsele cu SPF. Ele păstrează pielea netedă și sănătoasă.
Ce reprezintă SPF-ul?
SPF este factorul care oprește razele UVB (care provoacă arsuri) și razele UVA (care afectează pielea în profunzime). Niciun SPF nu oferă 100% protecție (vezi mai jos). Numărul indică durata de timp în care pielea ta va fi protejată în funcție de tipul ei. Verifică cât timp îi ia pielii tale să se înroșească la soare (de exemplu, 5 minute). Înmulțește numărul cu SPF-ul ales: 50×3=150 minute de protecție solară.
De care SPF am nevoie?
Ai fi tentată să mergi pe cea mai puternică variantă disponibilă pe piață. Însă, există o diferență foarte mică între SPF 30 și SPF 50: prima protejează împotriva a 96% din razele UV, a doua – 98%. Deci un SPF mai mare nu înseamnă neapărat o protecție mai bună.
Și eu cum îmi iau vitamina D?
Expunerea prelungită la soare nu stimulează producția de vitamina D.
Îți poți lua doza zilnică de vitamina D prin activități în aer liber ce pot dura între 5 și 30 de minute de două ori pe săptămână. De asemenea, poți suplimenta doza prin alimente bogate în mod natural în vitamina D: pește, lapte, produse lactate, ficat sau ouă.